Opis forum
Świeże warzywa, kwiaty, kawałek trawy i miejsce do grillowania. Dla działkowiczów wiosna to początek sezonu. Niestety sezon zaczynają też złodzieje, bo ogródki działkowe, gdzie najczęściej odpoczywają starsi ludzie, to dla nich bardzo łatwy cel.
- Z roku na rok są coraz bardziej zuchwali - przyznaje Ewa Błachut, prezes Rodzinnych Ogrodów Działkowych "Dębniki".
Korzystając z nieuwagi działkowca, który jest zapracowany na grządkach, wchodzą do altany, zabierają torebki, kluczyki do samochodów, pieniądze, dokumenty. Ale to tylko niektóre łupy. Z działek ginie dosłownie wszystko. - Bardzo często narzędzia, szczególnie elektryczne, jak kosiarki, wiertarki, sprzęty: jak czajniki czy kuchenki - przyznaje prezes Błachut. - ale też drobne rzeczy, takie które można wynieść w małej podręcznej torbie nie wzbudzając podejrzeń. Bo złodzieje kradną nie tylko w nocy, ale ostatnio coraz częściej w biały dzień.
Przed takimi rabusiami trudno się zabezpieczyć. - Kłódka czy podwójny zamek może być dodatkowym wabikiem - przyznaje w rozmowie z radiem TOK FM Dariusz Nowak, rzecznik małopolskiej policji. - Kiedy widać, że altanka czy ogródek są dobrze zabezpieczone, to znak, że przechowuje się tam wartościowe przedmioty. Na złodziei jest tylko jedna rada: cennych rzeczy na działce nie należy zostawiać, najlepiej zawsze zabierać je ze sobą do domu, ewentualnie dobrze je schować.
Działkowicze rzadko zgłaszają policji drobne kradzieże. W ubiegłym roku krakowscy funkcjonariusze odnotowali 150 takich zdarzeń.
Administrator
Znalazłam rozwiązanie - za każdym razem jak będziemy zapracowane na grządkach jedna osoba będzie na czatach!
Administrator
przypominam Ci Anno Hanno, ze to Ty chcesz cos sadzic )) mnie wystarczy ta natura ktora tam jest upiekszona naszymi osobami
))
Nowy użytkownik
Ja nie umiem ani siać, ani plewić, ani na czatach stać-ja po prostu będę leżała